Keyword Cannibalization Sorunları (Anahtar Kelime Yamyamlığı)

Bir anahtar kelimenin yanlışlıkla birden çok sayfayı hedeflemesi durumunda, arama sonuçlarının o anahtar kelimeye dayalı aramalar için birden çok sonuç yansıtması, keyword cannibalization sorunları (anahtar kelime yamyamlaştırma) anlamına gelir.,

keyword-cannibalization-nedir

Peki, Bu Kötü Bir Durum Mu? Anahtar Kelimelerin Yamyamlığı Bize Ne Gibi Sorunlar Yol Açıyor? 

Keyword cannibalization sorunları yani anahtar kelime yamyamlığı sorunu, SEO araştırmalarında açıkça karşılaşmak istemediğiniz bir durumdur.

Nedenlerine tek tek bakalım. Anahtar kelime yamyamlığıyla ilgili en büyük sorun; bir web sitesinin aynı iki yönü arasında, web sitesi trafiği ortaya çıkmasıdır. Bu sayede her ikisi de bir süre birbirini etkiler ve sıralamalara düşmeye devam eder. Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen iki ayrı sayfadan gelen geri bağlantılar da gereksiz yere bölünür. Başka bir deyişle, birden çok sayfa ve tüm nitelikli geri bağlantıları alabilirsiniz.

Ancak geri bağlantıyı aynı amaç için iki ayrı içeriğe bölmek, izinleri sebepsiz yere böler. Bunun gibi istenmeyen bölünmelere neden olan içerikler, tarama bütçesini de olumsuz etkiler. Sitemizde gezinirken daha önemli sayfalara ve içeriğe öncelik vermek isteyen arama motorları, yamyamlaştırılmış içeriklerle zaman kaybeder ve tarama bütçesinin verimsiz kullanılmasına neden olur. Sonuç olarak keyword cannibalization sorunları, dönüşüm oranları daha yavaş olduğu için düşük dönüşümlü sayfalarda gereksiz çaba harcamak anlamına da gelir. Daha yüksek dönüşüm sayfalarına enerji harcayarak o sayfaya içerik ve biraz araştırma ile katkıda bulunmak daha sağlıklı olacaktır. 

Anahtar Kelime Yamyamlığı Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Artık keyword cannibalization sorunları web sitemizde hangi sorunlara yol açtığını biliyoruz. Peki, bu sorunlu sayfayı ve içeriği nasıl algılar.

Google Arama Parametrelerini Kullanma 


Bu hatayı bulmanın belki de en kolay yolu Google’ın arama parametrelerini kullanmaktır. Bunu yapmak için “keyword” site parametresini kullanmanız gerekir: sitename.com. Bu şekilde, arama sonuçlarınızda alakalı anahtar kelimeleri hedefleyerek hangi içeriğin yamyamlaştırıldığını görebilirsiniz. 


Google Arama Konsolunu Kullanma 


Bu ücretsiz aracın yardımıyla keyword cannibalization sorunları bulabilirsiniz. Bunu yapmak için araç aracılığıyla trafik alan anahtar kelimeleri belirleyebilir ve bu kelimeler aracılığıyla trafiği yapılan içerik ve sayfaları kolayca ayırt edebilirsiniz.  


Ahrefs, Semrush vb. SEO Araçlarını Kullanarak 


Yine, Google Arama Konsolu aracına benzer şekilde trafik çeken anahtar kelimeleri ve sayfaları belirlemek için bu ücretli SEO araçlarını kullanarak rahatsız edici sayfayı bulabilirsiniz.

Anahtar Kelime Yamyamlığı Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Keyword cannibalization sorunları(anahtar kelime yamyamlığı) önemli bir sorundur ve fark edilir hale gelir gelmez ele alınması gerekir. Aksi takdirde olumsuzluk ve sıralama kaybı yaşanması kaçınılmazdır. Sorunu çözmenin bazı farklı yolları şunlardır:


Sayfaları birleştir: Tabii ki akla gelmenin en kolay yolu, sayfaları ve içeriği birleştirmektir. Bu sayede tüm tıklamalar ve geri bağlantılar tek bir hedefe yönlendirilecek, tarama bütçeleri etkin bir şekilde kullanılacak ve tüm bu çabalardan mutlaka tek bir hedefe fayda sağlanacaktır. 


İçeriği tek sayfada toplamaya ve ana hedefimiz olarak daha fazla dönüşüme sahip sayfaları hedeflemeye karar verdik. Bunu yapmak için başka bir geçersiz sayfadan ana sayfaya 301 yönlendirmesi yapmanız gerekir. Aksi takdirde indekslenen sayfalar arama motorlarında boşa gidecektir.


Normal etiketler kullanın: Anahtar kelimelerin yamyamlığı da teknik bir sorun olduğu için teknik bir çözüme de ihtiyaç vardır. Bu yöntemi yalnızca ilgili sayfaları birleştiremiyor veya silemiyorsanız ve kullanıcı deneyimini geliştirmek istiyorsanız kulanın.


Noindex etiketini kullanın: Benzer hedefleme sayfalarından gelen trafiği yönlendirmek istemediğiniz sayfalarda “noindex” etiketini kullanabilirsiniz. Örneğin, bir blog kategoriniz ve aynı kelime hedefine sahip bir blog yazınız olduğunu düşünüyorsanız, noindex etiketini blog kategorisine atamanız mantıklı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir